Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2016 07:13 - РАЗМИСЛИ И МИСЛИ...
Автор: elanor11 Категория: Други   
Прочетен: 1007 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато имате туберкулоза, не искайте, и не очаквайте да ви излъжат, че имате просто хрема, или простуда. Трябва да се гледа истината в очите. Именно това отличава сериозните хора, със сериозни намерения, готови да вземат сериозни решения, за да решат сериозен проблем.

Доцент Иво Христов в Шоуто на Слави (Slavi"s Show).

За мен беше малко неочаквано. А още по-удивителното беше, че Иво успя да бъде същия, без да се подхлъзне под формата на предаването, и да каже сериозните неща точно толкова достъпно, разбираемо, и в същото време безпощадно, колкото изисква честния подход на умен и знаещ човек.

Има нещо, което в това предаване (всъщност, другите не съм ги гледал от почти 20 години), ми направи впечатление: Слави спомена "пирамидата на Маслоу". Спомена този алтруизъм, до който достигат единици от успелите и материално задоволени хора. Не коментирам - как са стигнали до битовото богатство. Коментирам прехода на количествените изменения в качествени, които настъпват само в единици като него.

Слави, доколкото знам, освен шоумен и чалгаджия, е един изстрадал човек, включително и в здравословния смисъл на думата. Това време за хората с поне малко акъл е време за преосмисляне, равносметка, и за правене на изводи. Вероятно той ги е направил. Вероятно в проекта му за референдум наистина има нещо искрено. И също така вероятно той наистина иска да остави следа, да направи добро, съвсем искрено го допускам. Въпреки, че много ще скочат, и ще ми кажат, че съм един наивник на средна възраст.

Тук обаче важно е друго: в България има богати, заможни хора (в битовия, не в същностния смисъл на думата), които са разбрали няколко прости неща, които от ден на ден стават все по-очевидни:

1. В условията на разкапана държава, и държавност, битовото богатство не ти осигурява нито качество на живота, нито сигурност, и безопасност за теб, и за твоето семейство.

2. В условията на оскотял бивш народ ти не можеш да имаш приятно и щастливо настояще. Не можеш да бъдеш щастлив в средата на нещастни хора, освен ако не си психопат, изрод, душевно счупен човек.

3. Децата ти за никакви милиони не могат да са щастливи в средата на деца на нещастни родители. Защото тези деца също ще са нещастни. А нашето "комунистическо" щастливо детство беше почти безплатно, и беше за всички.

4. Не можеш да си направиш земен рай в апартамента, къщата, имението, защото като запалиш колата, преминеш през портата, или бариерата на охраняваната зона, и си в лайната на липсата на "услугата държава".

5. Няма смисъл да си купиш хубава кола, когато липсата на "услугата държава" е "осигурила" скапани пътища, ненормални други шофьори, и липса на пейзажи, и пътна инфраструктура.

Хубавата кола някой ден се чупи, което те праща на среща отново с липсата на държава: скапани резервни части, некадърни, безотговорни, и неграмотни (въпреки скъпотията) майстори и сервизи, и в крайна сметка от хубавата и скъпа кола ти не получаваш нищо, освен скъп боклук, който не може да ти реши задачата с удобно придвижване от точка А до точка Б в условията на липсваща и разкапана държава.

6. Няма смисъл да си наемаш скъпа охрана, защото хората от тази охрана са лошо квалифицирани, демотивирани, и със своите сериозни битови проблеми, понеже и те плащат кредити, семействата и децата им живеят в лайната, и за тях ти никога няма да си нищо повече от обект за охрана, но само до определено ниво.

И даже за добросъвестните от тях (а откъде да се вземе тази съвест, при един обезверен и деморализиран народ?) ще те защитават, тебе и семейството, само до момента, когато пред тебе (и тях) се изправи глутница от черно-кафяви орки, 5-10-15 на брой, които вече вилнеят из България. Даже и орките да са въоръжени само с метални боксове, арматури, и тояги.

И си дотам. Изяли са те.

Всичко това прекрасно се осъзнава от много от битово-богатите хора в България. Не от всички, и даже не от мнозинството. Но от такива като Слави (може би), и още няколко, които познавам лично, съм сигурен.

И когато след няколко месеца дадем отговора на въпроса, който все повече ми задават: "а какво да се прави?", и "как да го направим", ще трябва да се опрем на всички. Включително и на такива. Може би. Не съм сигурен, но имам известни надежди за такива единици сред съвременните български чорбаджии.

Прочетете "Под игото". Чорбаджи Марко. Прочетете го, за да разберете, какво имам предвид. И само ако сте го прочели, тогава коментирайте.

Иначе даже няма да ви отговоря. Не виждам смисъл.

Ей такива мисли.

_____

Автор: Пламен Пасков

image
 



Тагове:   мисли,   размисли,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elanor11
Категория: Други
Прочетен: 674063
Постинги: 235
Коментари: 379
Гласове: 785
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930