Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2013 09:47 - Цветя
Автор: elanor11 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2371 Коментари: 0 Гласове:
3



Глухарче

image
Има една древна легенда, според която пролет и есен елфите, закрилници на цветята, орисали едно, едничко цвете, глухарчето, да цъфти през двата сезона, а през цялото лято да радва очите с яркожълтите си цветове.
image

Когато цъфти глухарчето, древните българи казвали, че се ражда "Ясно Слънце". Целебните му свойства се пазели в тайна от жреците. С него лекували камъни в жлъчката и бъбреците, възпаление на жлъчния мехур , анемия, атеросклероза, затлъстявяне.
Най-често се използвали от момичета, които искали да се омъжат. Те хапвали повече от билковия сок от глухарче, за да се вталят и да ги харесат.

Маргаритка

image

"Нейното бяло одеяние символизира невинността. " – казва за цветето великият Шекспир, а друг голям английски поет пише" "... розата царува само едно лято, а маргаритката вечно"
Действително, въпреки суровия английски климат, цъфнала маргаритка може да се види през цялата година.

image

Умалителното название на цветето на английски е Дейзи (Daisy-Day"s eye), или иначе казано „окото на деня", защото маргаритката е първата, която разтваря белите си листенца след изгрева на слънцето.
В рицарските времена, онези рицари, на които любимите се вричали във вечна любов, издълбавали върху щитовете си цъфнала маргаритка, която да ги пази и да им носи късмет.


Нарцис

image

Нарцис бил много хубав младеж, в който всяка жена се влюбвала, щом го погледне. Това се случило и на нимфата Ехо, която се влюбила от пръв поглед в красивия момък. Но той я отблъснал. Тогава тя се помолила на богинята на правосъдието Немезида, да накаже Нарцис, като го накара да се влюби в своя собствен образ. Тя чула молбата й и оттогава той ходел всеки ден да съзерцава собствената си красота в едно езеро. Един ден толкова запленен от самия себе си, паднал в езерото и се удавил...

image

Нарцис умрял.
В гората заплакали нимфите заедно с Ехо. Те решили да му направят гроб, но когато отишли да вземат тялото му, не го намерили.
В тревата, където той бил склонил глава и умрял, било израснало бяло и ароматно цвете -
цветето на смъртта.
Нарекли го Нарцис.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elanor11
Категория: Други
Прочетен: 673482
Постинги: 235
Коментари: 379
Гласове: 785
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930